Satılık anadol Geçmişe Dönüyoruz


» Vasıta » Otomobil » Anadol » SV » 1.6

Fiyat
97,500 ₺

İlan No
7585

İlan Tarihi
23-05-2020

Yıl
1950

Yakıt
Benzin & LPG

Vites
Yarı Otomatik

Km
25000

Kasa Tipi
Coupe

Motor Hacmi
1201 - 1400 cm3

Motor Gücü
51 - 75 HP

Çekiş
4WD (Sürekli)

Renk
Bordo

Garanti
Hayır

Plaka / Uyruk
Türkiye (TR) Plakalı

Kimden
Sahibinden

Takas
Hayır

Durumu
Sıfır

İlan ile ilgili şikayetim var
Halil Karademir
Üyelik Tarihi : 2020-02-20
Cep 0(543)823-6077
Güvenlik İpuçları

Alacağınız ürünü görmeden kesinlikle para göndermeyin.

TC kimlik numarası ve cep telefonu numaraları aracılığıyla yapılması talep edilen para transferlerini gerçekleştirmeyin.

Alacağınız veya kiralayacağınız konutu görmeden, hiçbir sebeple kapora ve benzeri bir ödeme gerçekleştirmeyin.

Türkiyede tasarlanan ve üretilen ilk otomobilin Anadol olduğu düşünülür. Ancak Anadolun tasarımı İngiliz Reliant firmasınca yapılmış (Reliant FW5) ve Otosanda bu firmadan alınan lisansla üretim yapılmıştır. Anadolun şasi, motor ve şanzımanları ise Forddan temin edilmiştir.

Tasarım ve mühendislik anlamında ilk Türk otomobili ise Devrimdir. Devrimden daha önce de (1953 yılında) otomobil imali üzerinde deneme mahiyetinde diye adlandırabileceğimiz çalışmalar olmuştur, buna karşın Devrime ilk Türk yapısı ve hattâ ilk Türk tipi otomobil gözüyle bakılabilir.[1]

Türkiyede seri üretime geçen ilk otomobilin Anadol olduğu iddia edilse de bu unvanın esas sahibi Nobel 200 isimli bir küçük otomobildir. Dünyanın birçok ülkesinde lisansla üretilen bu otomobil ;Türkiye, İngiltere ve Şilide Nobel, Almanya ve Güney Afrikada Fuldamobil, İsveçte Fram King Fulda, Arjantinde Bambi, Hollandada Bambino, Yunanistanda Attica, Hindistanda Hans Vahaar markalarıyla yollara çıkmıştır. Türkiyede montajına 1958 yılında başlanan bu küçük otomobilin üretimine 1961de son verilmiştir. Dünyada ise 1950-1969 yılları arasında üretimde kalmıştır.[1] (bkz Fuldamobil)

Anlaşma girişimleri

Vehbi Koç tarafından 1928 yılında kurulan Otokoç, 1946 yılında Ford Motor Companynin temsilcisi oldu, 1954ten sonra da Türkiyede bir otomobil üretmek için Ford temsilcileri ile görüşmeye başladı. 1956 yılında Vehbi Koç, dönemin başbakanı Adnan Menderesten bir mektup alarak Bernar Nahum ve Kenan İnal ile Henry Ford IIye gitti.[2] Bu temaslar işe yaradı ve işbirliği yapılmasına karar verildi. 1959 yılında Koç grubu Otosanı kurdu. Ford kamyonların montajı Otosanda başladı.

Fiberglas fikri ve otomobil üretimi[değiştir | kaynağı değiştir]

1963 yılında Bernar Nahum ve Rahmi Koç İzmir Fuarında iken İsrail yapımı bir fiberglas araç dikkatlerini çekti. Saç kalıp üretimine göre çok ucuz olan bu yöntem yerli otomobil üretimine başlama konusunda Vehbi Koçu cesaretlendirdi. Koç Holding ve Ford ortaklığıyla üretilen Anadolun tasarımı İngiliz Reliant firmasına ait olup araçta Ford firmasından tedarik edilen şase ve motorlar kullanıldı. Anadolun üretimi 19 Aralık 1966da başladı, ilk kez 1 Ocak 1967de teşhir edildi ve 28 Şubat 1967de satışına başlandı.[3]

 

Anadol adı Anadolu kelimesinden gelmekte olup açılan isim yarışması sonucunda finale kalan, Anadolu, Anadol ve Koç arasından seçilmiş ve Otosan Otomobil Sanayi A.Ş. tarafından İstanbuldaki fabrikada üretilmeye başlamıştır. Anadolun amblemi Hititlilerin geyik heykellerinden birini sembolize etmektedir. 1966’dan 1984e kadar devam eden Anadol üretimi, 1984te durdurulmuş bunun yerine Ford Motor Company lisansı altında dünyada üretimden kalkmış olan Ford Taunusun üretimine başlanmış, ancak Otosan 500 ve 600D pikap üretimi 1991 yılına kadar devam etmiştir. Bugün, Otosan Ford Motor Company lisansı altında Ford hafif ticari araçlarının üretimine Gölcük’teki yeni tesislerinde devam etmekte ve başta Avrupa Birliği olmak üzere pek çok ülkeye Ford Motor Company lisanslı otomobil ihracatı yapmaktadır.

Aracın özellikleri ve satışı

Anadolun üretimi 19 Aralık 1966da başlamış olsa da satış ve trafik tescili için gerekli olan Yeterlilik Belgesi ve Araçların imal, tadil ve montajı hakkında teknik şartları gösteren Yönetmelik onayı Makina Mühendisleri Odasından 28 Şubat 1967 tarihinde alınmış ve dolayısı ile Anadol satışları bu tarihten sonra başlamıştır.

Anadolun ilk modelleri İngiliz Reliant ve Ogle Design tarafından tasarlanmıştır. Bütün modellerinde kaportası cam elyafı ve polyesterden yapılan Anadolda motor olarak da Ford motorları kullanılmıştır. İlk kullanılan motor, Fordun Cortina modelinin 1200 cclik Kent motorudur.

1966 Aralık ayında satışa sunulan Anadol 1984 yılında üretimi durdurulana kadar 87 bin adet satılmıştır.[4] Az sayıda kalan örnekleri, günümüzde klasik kabul edilmekte, meraklıları tarafından korunmakta ve kullanılmaktadır. Ayrıca ortadan kesilerek kamyonet yapılmış biçimleri ile adını aldığı Anadolunun küçük şehirlerinde halen kullanılmaktadır. Ayrıca İngilizler Anadol’un aynısını Yeni Zelanda’da üretmek için çaba göstermiş olup, günümüzde Yeni Zelanda’ya ait bir adada kullanılan Anadola rastlanmaktadır.[5]

 

Gövdenin fiberglas olması, öküz, keçi ve eşekler tarafından yenildiği yönünde söylemlere neden olarak kaportası için olumsuz dedikodular yayılırken, dünyada [6] bu teknoloji kullanılıyordu.


Güvenlik

İç Donanım

Multimedya

Boyalı veya Değişen Parça

İlan BaşlığıFiyatİlan Tarihi

1023 Kişi Tarafından İncelendi.

İlan Sahibi: Halil Karademir

Telefon

Mesaj Gönder

Favori Ekle

WhatsApp

ilk-nokta